Eddy Sikma

Havens, schilderijen en Eddy Sikma vormen een onafscheidelijk trio. In zijn vroege jeugd schilderde hij al met water en kwast op de stoep van zijn ouderlijk huis aan de Emmakade, waar in die tijd de melkboten af en aan voeren. Nu, vijftig jaar later, woont Sikma op een paar steenworpen afstand van zijn vroegste jeugdherinneringen.

Eddy Sikma is dus ontegenzeggelijk honkvast en diezelfde vasthoudendheid zit ook in zijn werk. Met vastberaden, brede kleurtoetsen zet de schilder vitale, heldere beelden neer van landschappen, zeegezichten en havens. In een vindingrijk spel met losse strepen, blokjes, vlakken, vegen en halen construeert hij overtuigende kades, zeeschepen en marines. Achter zijn schijnbaar losse schildertechniek schuilt dan ook degelijk vakmanschap: Eddy Sikma is een begenadigd tekenaar.
In zijn werk spelen elementen als lichtval en abstrahering een belangrijke rol. Hij concentreert zich op de hoofdlijnen van de wereld om zich heen en weerspiegelt die zonder opsmuk. Sinds hij zich in 1991 terugtrok uit het onderwijs en zich helemaal op het schilderen toelegde, ontwikkelde hij daarin een geheel eigen, nuchtere stijl die aansluit bij de Friese expressionisten, maar waarin ook de naoorlogse Parijse school herkenbaar is.

Het water en de schepen uit zijn jeugd hebben Eddy Sikma nooit losgelaten. Samen met weidse Friese landschappen en hoge luchten vormen een ze terugkerend thema in zijn werk. Wellicht zijn die een onbewuste creatieve vertaling van zijn innerlijke hang naar ruimte en naar de vrijheid achter de horizon – en verklaart dat waarom de schilderijen van Eddy Sikma zo vaak zijn overgoten met poëtisch, lonkend licht.

klik op foto's voor vergroting